Goodbye Ghana

Blijf op de hoogte en volg Esther

14 December 2007 | Ghana, Tamale

Dag vriendjes en vriendinnetjes,

Dat was het dan alweer. Aanstaande maandag vertrekt mijn bus vanuit Tamale naar Accra, vanwaar ik dinsdagavond terugvlieg naar Nederland. Met gemengde gevoelens beleef ik deze laatste dagen in de stad die me toch erg eigen is geworden de afgelopen maanden. En vooral de familie, waar ik al die tijd behandelt ben alsof ik hun eigen kind was. Geweldig! Morgen neem ik afscheid van de vrijwilligers en zondag regelt de familie een 'goodbye party' voor mij. Haha, ik ben benieuwd. Dat wordt waarschijnlijk nog een keertje veel rijst & cola ;)

Rijst & cola. Dat doet me denken aan afgelopen zondag, toen ik opnieuw een bruiloft had. Dit keer van een collega van m'n moeder die erop stond dat ik ook kwam. Nou vooruit dan.. Na 2 bruiloften is de lol er wel een beetje af, maar als het de feestsfeer voor de bruid verhoogd, wil ik daar natuurlijk graag aan meehelpen ;)
De binnenkomst was nog beschamender dan ik ooit eerder had gehad. Ik werd in allerijl naar de slaapkamer van de bruid gesleurd, waar haar vriendinnen (die naast de bruid zaten op bed) aan de kant werden gestuurd, zodat ik naast haar plaats kon nemen. Ehh, het ergste was nog.. ik had haar nog nooit gezien en wist haar naam niet eens! Oeps. Gelukkig wist ze de mijne ook niet ;) Ze was iig wel blij me te zien, want ze hield me een kwartier lang stevig vast. Of ik daar nou zo blij mee was.. Ondertussen schoot de fotograaf tientallen kiekjes van ons (voor haar nageslacht). Na een uur mocht ik de kamer eindelijk weer verlaten en begon het echte feest; gezellig teuten met je buurvrouw (in Dagbani, de afrikaanse taal) en ondertussen rijst uit een 'take-away' bakje nuttigen. Altijd weer gezellig.
Soms doe ik dan nog 's een verwoede poging om een foto te maken, maar dat moet je echt in een fractie van een seconde doen, anders staan er tientallen halfnaakte kinderen om je heen die allemaal op de foto willen. En aangezien ik het feest voor de gasten meestal niet wil verpesten..

Verder heb ik een week geleden afscheid genomen van m'n puberale Saka Saka studentjes. Het was toch lastiger dan ik had verwacht. We hebben voor de laatste keer met z'n allen het spel gedaan dat Linda en ik ze geleerd hebben en waar ze helemaal gek van zijn. Dit keer kregen ze een snoepje als hun team won. Ook al zijn sommigen al 18 jaar, ze weten dan opeens niet hoe vals ze moeten spelen ;) Helaas zijn er geen nieuwe vrijwilligers die ons werk gaan voortzetten, wat betekent dat de Student's Club opnieuw stil komt te liggen. En dat terwijl de jongeren ontzettend enthousiast zijn.

Dit keer heb ik eigenlijk niet zo heel veel spectaculairs te vertellen, aangezien ik de afgelopen dagen niet veel meer gezien heb dan het plafond in m'n slaapkamer (waar soms een spinnetje voorbij kroop). De week begon dit keer namelijk niet zo lekker als normaal. Ik voelde me vanaf vorige week donderdag al niet zo lekker en besloot er de volgende dag nog maar eens 'n malariatestje tegenaan te gooien (dat kan nu nog mooi een keertje). Dit keer in de 'Adam's Clinic', een medische kliniek die gesponsord wordt door NorGhaVo. Een kliniek kun je het nauwelijks noemen, het bestaat uit 5 lemen hutjes met strodak; van laboratorium tot wondverzorgingskamer. Aangezien ik blank was, mocht ik de rij wachtenden voorbijstreven (schaam schaam..) en werd direct doorverwezen naar het lab. Daar mocht ik het hele proces, van het bloedprikken tot de uitslag, van dichtbij meemaken. Pff, als je ziet hoe dat gebeurt.. M'n bloed werd buiten in de zon te drogen gelegd, besmeurd met inkt op een tegeltje, een kwartier tegen de muur gezet en toen onderzocht. Hmm, aparte onderzoekswijzen hebben ze hier. Als er al malariaparasieten in hadden gezeten, dan waren die na de droogbehandeling zeker wel tot hun botjes uitgedroogd. En ja hoor, de uitslag was negatief. No malaria.
Maandag echter, voelde ik me nog slechter. Dus huppa, weer naar de Adam's Clinic. Daar wilden ze niet nog een malariatest doen (ook niet op mijn aanvraag), dus onderzocht de dokter mij maar door wat dingetjes op te meten e.d. Daarna mocht ik zelf kiezen; wil je beginnen aan een antibioticakuur of een malariakuur? Ehh, wie is hier de dokter?!? Na 1,5 uur wist ik nog niet wat ik had (ik was inmiddels al bijna flauwgevallen) en ben ik naar een ander lab gegaan. En ja hoor, daar hadden ze een dokter die er iets meer vanaf wist; ik had weer malaria.

De rest van de week kwakkelde ik wat voort. De tweede keer malaria schijnt je lichamelijk veel zieker te maken dan de eerste keer. Nou, dat heb ik geweten! Gelukkig gaat het nu, op sommige spurtmomenten naar de wc na, weer goed met me. Hier in Ghana hebben de mensen een rotsvast vertrouwen in pilletjes. Een pilletje hier, een pilletje daar. Voor alle kwaaltjes is er wel iets te verkijgen. M'n gasmoeder is er ook zo eentje. Volgens haar bestaat er maar 1 soort pil voor je buik (ongeacht je nou last hebt van je darmen, maag, blaas, etc), die altijd werkt. Ahum. Dus die kreeg ik van haar afgelopen week. Toen ze een uurtje later vroeg of ik al beter was en ik antwoordde dat dat niet het geval was, vroeg ze heel verbaasd; heb je je pilletje dan niet ingenomen? Haha, hoe moet je die mensen nou wijsmaken dat het allemaal wel wat ingewikkelder zit?!

Sinds een week is het weer opeens omgeslagen. Van de een op de andere dag. Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond; ' Harmattan has started!'. 's Nachts zijn de nachten 'cool' (zoals ze dat hier zeggen) en waait de wind krachtig. Rond een uur of 10 in de ochtend begint de zon z'n werk te doen en wordt het gedurende de dag errug heet (tegen de 40 graden). Heet en stoffig. Je moet je mond niet opendoen als je fietst, want dan kom je aan met en mond vol zand. In het weeshuis worden de kinderen dik aangekleed; de hemden en onderbroeken worden uit de kast getrokken en de zelfgebreide truien, gebreid door nederlandse oma's, worden dankbaar door de kindertjes aangetrokken. Voor hun is het echt alsof de winter begonnen is. Mensen lopen rond in dikke truien en wollen mutsen en iedereen is opeens verkouden. En dat terwijl het op de koudste momenten nog steeds rond de 25 graden is ;)

Voor degenen die nog heeel graag een zwart babietje willen hebben; bel me eventjes. Het kan nu nog! Het is echt aan te raden, want ze zijn zo vertederend! Paulien?! ;) M'n volgende update komt binnenkort nog, dus blijf de site checken. En wie weet, tot volgende week in het Emmense!

Liefs,

Ezzie

• 14 December 2007 - 18:43

Hans:

Heyy essie,
    nog één weekie hè! Dan gaat de vliegveldscène plaatsvinden. Heerlijk!

Groetjess
    Hans

• 14 December 2007 - 22:34

Pa&Ma:

Hoi Es,

Alvast sterkte met het afscheid nemen,'t zal niet meevallen..en wat die baby's betreft...was het maar zo makkelijk.
    Dikke truien kun je nu hier ook wel aan,het is hier 35gr. kouder dan daar!

Tot ziens(gelukkig hebben ze een wc in 't vliegtuig....)

Liefs van ons allemaal!

• 15 December 2007 - 11:04

Paulien:

Hé Es,

Neem maar een lief babietje voor mij mee hoor! Zo sneeky in je handbagage ;)
    Misschien willen ze je er wel eentje meegeven als afscheidscadeau :P (die zusters doen toch liever niets dan iets dus vinden ze vast niet erg)

Have a nice 'goodbye party'!

Liefs Paulien

• 15 December 2007 - 11:52

Tante Jennie:

Hoi Esther,

Gelukkig weer een verhaal op je site.
    Fijn dat het weer wat beter met je gaat.
    We zullen je belevenissen straks nog missen.
    En wat de baby's betreft, als je mijn zin deed.....

Geniet nog van je laatste dagen,
    sterkte om alles daar achter en over te laten en een goede terugreis.

We hebben bewondering voor je.

oom Jan en tante Jennie.

• 15 December 2007 - 13:45

Sharon:

heey esther...

Bedankt voor je leuke kaartje..
    Het gaat hier ook allemaal goed..
    Ik ben donderdag naar de kapper geweest en het is een stuk korter (en mooier) geworden..
    Was de bruiloft verder leuk??
    Veel plezier nog deze week en ik hoop tot ziens

groetjes sharon

• 15 December 2007 - 15:51

Bernadet:

Heeej Zus!
    Zo ik kan me echt niet voorstellen dat die mensen in wollen truien lopen en dat terwijl het minimaal 25 graden is!! Ik heb ook een dikke trui aan, maarja hier is het -2. Ik zou je ook maar heel dik aankleden, want ik denk dat het nog wel een hele grote overgang is van daar naar hier. Ik heb wel heel veel zin om je woensdag weer te zien!

Alvast een hele goede reis,
    en hartelijke groeten van de familie Paarhuis.

Kusjess, Bernadet

• 15 December 2007 - 18:43

Bettie:

Ha die Ezzie, weer malaria? Of is het stil heimwee? Nog even en dan ben je weer in Nederland! Ja meisje afscheid nemen doet pijn, maar straks je aankomst op schiphol, daar zullen de tranen ook wel vloeien!!!Nog even volhouden hoor!!!
    Ik wens je een goede vlucht naar huis toe en heel veel plezier bij Hans in Oostenrijk,groeten van ons allen en een dikke smok van mij, kus, Bettie

• 16 December 2007 - 14:00

De WAMPI's:

Ha die Esther
    Zo op de valreep nog even een berichtje.
    Wat jammer dat je nu net je laatste dagen nog weer last krijgt van die vervelende malaria? Dat betekent dus dat je geen immuniteit opbouwt? In plaats van nog even extra te genieten van je 'laatste' keren overal, lig je daar een beetje ziek te zijn! En dan moet je ook nog zelf op pad ipv dat de dokter lekker bij jou komt. Wat zul jij straks weer moeten wennen aan ons luxe maar kouwe kikkerlandje ( in meer dan één opzicht koud. denk ik).
    Maar je hebt natuurlijk een hele rijke ervaring opgedaan en op deze manier hebben wij een beetje mee kunnen 'ervaren'.
    Geweldig! Dank je wel voor je rijke verslagen; wij hebben er van genoten en het heeft ons weer eens doen beseffen dat we het hier eigenlijk wel heel erg goed hebben en dat het tijd wordt dat we dat eens weten te waarderen. Het is alleen zo jammer dat je dat zo vaak weer vergeet!
    We wensen je vanaf morgen een hele goede reis en we hopen dat je dan weer redelijk hersteld bent! Tot gauw.
    groetjes, WAMPI

• 16 December 2007 - 15:08

JeePee:

Hey Ezzie! Tot snel, heeft te lang geduurd!

X JP

• 16 December 2007 - 19:54

Hoi Meiske,:

Wat een mooi verslag weer zeg..... Vervelend dat de malaria weer de kop heeft opgestoken...sterkte ermee!
    HEEEEEEE enneh....BEDANKT!!! voor je kaart!!! We kregen 'm eergisteren (vrijdag 14 dec.) Erg leuk om uit het verre Ghana een kaart van je te krijgen!! Deed ons goed!
    Een hele goede terugreis gewenst en een veilige landing op Schiphol. Stort je maar lekker in de armen van Hans en maak er een ontroerende vliegveldscene van, wie weet kom je Joris Linssen nog tegen - je-weet-wel van dat tvprogramma "HELLO GOODBYE"!!!Zou leuk zijn, zeg nou zelf...
    Veel liefs van ons uit kkkkkkouud Nunspeet Luco Margreet & kids

• 17 December 2007 - 04:49

Roel & Bertha:

Hoi Esther,
    We hebben erg genoten van je belevenissen daar!
    Echt jammer voor je dat je op het laatst nog weer ziek moest worden!
    Sterkte met het afscheid nemen en een goede terugreis toegewenst.
    Maar....straks weer lekker genieten met je familie en natuurlijk met Hans ;-)

Tot ziens in ons koude kikkerland
    Groetjes van ons allen

• 17 December 2007 - 17:28

Markie:

Hee Esther, succes met het afscheid daar en een goede terugreis! Ook veel plezier alvast in Graz!!! Als je weer in groningen bent hoor ik het wel, lijkt me erg tof om al je verhalen te horen!!
    groeten Mark

• 17 December 2007 - 18:06

Willemien:

Heey esther,

Je hebt nu al afscheid genomen en je gaat al richting nederland!Het was vast moeilijk om afscheid te nemen van alles wat je toch zo eigen geworden is, maar je hebt wel een enorm mooie ervaring op gedaan die je natuurlijk nooit meer vergeet!

Nu lekker op naar Hans!!! geniet ervan!en tot misschien wel binnenkort,
    hey alvast fijne feestdagen he!Dikke liefs

• 17 December 2007 - 19:10

Schoonma Eef:

paar dagen de mail niet bekeken,je bent al onderweg naar Nederland. Jammer voor jou dat het erop zit.Fijn voor iedereen hier in Nederland, je wordt wel gemist hoor. We zien uit naar je verhalen en foto's. Maar eerst naar Hans, ook daarheen een goede reis.liefs van ons allen.

• 18 December 2007 - 04:51

Marieke Vp:

inmiddels ben je alweer op weg naar nederland, Hopenlijk heb je nog wel even genoten van je laatste paar daagjes! En nu lekker op naar je mannetje! Fijn vooruitzicht!! Tot gauw, liefs

• 18 December 2007 - 10:15

10v: