Time flies!

Blijf op de hoogte en volg Esther

30 Oktober 2007 | Ghana, Tamale

Vanmorgen stond ik met een gelukzalig gevoel op. De haan kraaide onder m'n raam (om 6 uur!), de zon scheen en de lucht was strakblauw. Wat wil je nog meer!? Het heerlijke van vroeg opstaan is dat je een hele lange ochtend hebt en dus alle tijd hebt om even een boekje te lezen, je kleding met de hand schoon te schrobben of gewoon onder een boomptje te gaan zitten en te genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Elke ochtend komt en een hele stoet schoolkindertjes langs, die zich met open mond aan mij vergapen. 'Hello salaminga! wordt mij constant toegeroepen, wat zoveel betekent als 'hallo witte'. Ze willen me vaak even aanraken en met een beetje pech gaan ze allemaal achter je fiets hangen en laten ze niet meer los ;) Mijn gastmoeder is juf en soms komt er een kindje naar ons huis om wat stoelen op te halen. Als ze mij dan zien staan, staan ze vaak aan de grond genageld. haha, ze grappig om te zien! Ze zijn het echt niet gewend om vaak blanke mensen te zien. Laatst ben ik meegeweest naar haar schooltje, wat een belevenis was dat! Ik werd binnengehaald alsof ik sinterklaas was, de hele school liep uit om naar mij te zwaaien en te roepen, heel schattig. Ik heb wel met verbazing gekeken hoe er hier les wordt gegeven, of eigenlijk hoe er geen les wordt gegeven. M'n gastma heeft 2 klassen, die tegenover elkaar liggen. Het zijn simpele, betonnen lokalen, met houten bankjes, waar meer kinderen op zitten dan er eigenlijk op passen. Maar dat maakt hier allemaal niets uit hoor :)

Het lesgeven gaat als volgt: het enige wat aanwezig is in het lokaal is een krijtbord en die wordt volgeschreven met de letters van het alfabet (voor de ene klas) en de getallen 1 t/m 20 (voor de andere klas). Vervolgens gaat de juf lekker op een matje in de gang zitten en worden en 2 kindjes voor de klas gezet die met een houten stokje een voor een de letters/getallen opdreunen, waarna de klas het nadreund. A, B, C, DDD... klinkt het in koor. En dat doen ze geen een of twee keer, maar de hele ochtend! Hmm, of dat nou zo leerzaam is.

Zondag heb ik m'n eerste bruiloft in Ghana gehad! Onwijs leuk om te zien hoe dat hier gaat. Het was ook nog eens een islamitische bruiloft, maar ik weet niet of dat veel verschil maakt. Oja, ik heb nu ook een Ghanees outfit! Een rokje en topje helemaal op maat gemaakt. Leuk he. Natuurlijk trok ik dat outfit aan, om niet teveel uit de toom te vallen bij de rest van de gasten. Het feest was buiten, tussen de lemen huisjes in een soort groot-uitgevallen-partytent. Overal stonden plastic stoeltjes gevuld met vooral veel, heel veel vrouwen in hun mooiste kleding. Tussen de vrouwen holden overal kinderen rond. De mannen hielden zich afzijdig (zoals altijd bij moslims) en mengden zich pas later in het feestgedruis. Ik viel natuurlijk ontzettend op als enige blanke tussen de 200 a 250 mensen! Whaha, ik wist niet zo goed waar ik kijken moest. Vrouwen riepen vanalles in Dakbani tegen mij wat ik totaal niet verstond. Sta je daar schaapachtig te lachen ;) De bruiloft begon op tijd; om 8 uur 's ochtends. Direct kreeg ik een bord rijst onder m'n neus gedrukt, wat verbazingwekkend lekker smaakte voor zo'n vroeg tijdstip. Wat ik niet wist, was dat er helemaal geen gebak, borrelhapjes en sterke drank geserveerd wordt, maar dat de hoogtepunten van een Ghaneze bruiloft zijn; rijst eten (de hele dag door), cola & fanta drinken en dansen op loeiharde (enorm onzuivere) muziek. Ik heb m'n ogen uitgekeken. Ik heb ook m'n ogen uitgekeken naar de bruid, hoe zal een Ghaneze bruid eruit zien? Net zoals bij ons in het wit of totaal anders? Na een aantal uurtjes zonder bruid (de bruidegom was inmiddels met veel onthaal binnengehaald) vroeg ik voorzichtig; ,ehh, waar blijft de bruid?' Moesten ze heel hard lachen, want de bruid schijnt niet op haar eigen bruiloft te komen. Pas 's avonds mag zij zich bij het feest voegen. Haha, dat was wel het laatste wat ik had verwacht. Denk je dat je de cultuur nu wel een beetje in de picture hebt..

Vanmiddag ga ik helpen in de Saka Saka Students club. Ik zal even in het kort vertellen wat ik daar doe. Saka Saka is een middelbare school, waarvan een deel van de leerlingen lid is van de 'Students Club'. Dat klinkt voor jullie misschien als een soort studentenvereniging, maar stel je er maar iets anders bij voor hoor.. Het is een groep van zo'n 25 leerlingen van 14-18 jaar die twee middagen per week gedurende 2 uur lang met ons activiteiten gaan doen. 'Ons' is in dit geval Linda en ikzelf. Het eerste half uur doen ze hun huiswerk en zijn wij er om te helpen. Oef, ik kom erachter dat de meeste stof van die tijd bij mij al ver, heel ver is weggezakt! Tot-nu-toe heb ik gelukkig nog geen flater geslagen. Daarna gaan we meestal een spel doen (voetbal, volleybal o.i.d) of een knutselactiviteit. Je staat er van versteld welke spelletjes kinderen van 18 jaar hier nog leuk vinden!?! 'Annemarie koeoeokoek!' vinden ze geweldig!! We hebben het uitgelegd en als snel klonk de oerhollandse kreet door de hele buurt. Iedereen kwam er op af en en snel deed de halve buurt mee. Haha, echt superleuk! We hebben daar altijd veel bekijks van omstanders en de leden van de 'Club' laten duidelijk merken dat niet-leden niet welkom zijn (ze zijn er erg trots op dat ze 'ons' voor zichzelf hebben). Madame Esther wordt ik daar genoemd, hihi, dat is ook de eerste keer in mijn leven..

Al met al is het hartstikke leuk hier. Naarmate je er langer bent en meer mensen kent (en culturele dingetjes begrijpt) wordt het alsmaar leuker en interessanter. Misschien blijf ik hier wel plakken..

Morgen in m'n echte moeder jarig. Mam, alvast een hele fijne dag!! Vergeet haar niet te feliciteren he.

Hans, jij ook gefeliciteerd (dubbel),want vandaag hebben we alweer een jaar en 10 maanden verkering! Nog 2 maandjes.. ;)

Gerdien, ik zal ff voor je kijken naar zo'n tas. Ik heb ze nog niet gezien, maar je hebt ze hier ongetwijfeld wel. Ik mail je er nog over!

Oja, Willemientje, jij ook van harte gefeliciteerd met je nieuwe vlam! Hartstikke leuk joh, ik ben erg benieuwd naar hem.

En iedereen natuurlijk bedankt voor de leuke mailtjes! Ik geniet er elke keer weer met volle teugen van.

Take care,

Liefs Ezzie

• 30 Oktober 2007 - 14:37

Hansiee:

wat een heerlijk verhaal weer. Je maakt echt toffe dingen mee. Geniet ervan.

Liefs
    Hans

• 30 Oktober 2007 - 18:24

Pa&Ma:

Misschien blijf je daar wel plakken... zal me niks verbazen! Dan komen we met oud en nieuw bij jou langs met z'n allen!!!Leen maar vast een 'plaggenhutje'voor ons....we nemen onze eigen oliebollen wel mee!

Veel liefs van de Boslaan.

• 30 Oktober 2007 - 20:08

Schoonma Eef:

Als Hans in Oostenrijk blijft plakken weet ik niet hoe jullie trouwdag eruitziet haha. In Dalfsen (en Emmen) mag je er de hele dag zelf bij zijn. Leuk he!! Het was weer gezellig om te lezen. De felicitaties met en voor je moeder.
    Liefs van ons allen.

• 30 Oktober 2007 - 20:29

Fam. Veldsema:

leuk dat je het zo goed naar je zin hebt daar! ook leuk om je verhalen te lezen.
    en geniet van die lieve kindertjes daar, want dat zijn zulke schatjes!

groetjes van de Veldsema's.

• 30 Oktober 2007 - 21:54

Tante Jennie:

Hoi Esther,

Prachtig, wat een mooi verhaal weer,
    je valt toch wel van de ene verbazing in de andere daar en wij ook door al je
    leuke verhalen, we genieten er echt van.
    Veel plezier verder.

Groetjes, fam. Korterink Hzl.

• 31 Oktober 2007 - 10:15

Margreet:

Ik geniet ook volop van je verhalen, je schrijft zo leuk!!Wat gaat een bruiloft er anders aan toe zeg, daar bij jou, heb je trouwens ook een foto van jezelf in je Ghanese outfit,ik ben zeeeer benieuwd.
    Gefeliciteerd met je mama's 53e verjaardag,gek zeker nu je er niet bij kunt zijn!! Ook v. harte met je 1 jaar en 10 maanden durende verkering, dat er nog vele mogen volgen!!!
    Tot mails maar weer en de groetjes uit mooi Nunspeet van Margreet

• 31 Oktober 2007 - 15:38

Froukje Sikkema-v Sl:

Hallo Esther;
    Door je moeder geattendeerd op 'jouw'site. leuk wat van je werk en Afrika te zien en te lezen! veel plezier, geniet ervan: je hebt bij terugkomst vast gespreksstof voor jaren....!
    hartelijke groeten
    Froukje en fam
    Zwolle-Berkum

• 31 Oktober 2007 - 18:25

Herman & Minie:

Hi Esther,

Ja ja, time flies, ook voor je moeder die vandaag 53 is geworden. Ook jij hiermee gefeliciteerd!

Hartelijke groeten van Veenkampenweg 10

• 01 November 2007 - 09:06

Tineke Verhoeff :-):

as usual weer erg leuk om te lezen. wist je trouwens dat mijn schoonouders(hihi) ook in afrika zijn? weet niet precies waar maar geloof wat zuidelijker dan dat jij zit. doe je snel weer foto's online? tijd gaat snel he als je het leuk hebt!!
    x10v

• 01 November 2007 - 12:43

Esther:

Er staan weer nieuwe fotootjes op. Groetjes terug uit Ghana!

Liefs Esther

• 01 November 2007 - 15:13

Sharon:

heeyy esther...

leuk verhaal heb je weer.
    apart zeg zo'n bruiloft.

ik heb nu 2 weken mijn beugel :(
    ik heb er gelukkig niet zo'n last meer van als vorige week:P
    ik heb mijn eerste rapport al weer binnen en sta gemiddeld een 7,2.

veel plezier verder.

Liefs, sharon

• 02 November 2007 - 14:37

Tineke Verhoeff :-):

leuk leuk leuk! brrrr, die krokodil heeft zijn mondje wel vervaarlijk ver open. ...

• 03 November 2007 - 03:21

Linda:

Hey Esther,

Leuk om je verhalen te lezen! Je maakt zo heel wat mee... Ik krijg alleen mensen aan m'n balie op Schiphol uit Ghana, maar daar blijft het dan ook wel bij!
    Geniet nog van je verblijf daar...

Groetjes van Linda

• 03 November 2007 - 17:08

Hans:

wow eigenlijk staat een hijab jou eigenlijk best heel goed!! ;-p

• 04 November 2007 - 13:09

Bernadet:

Je bent daar duidelijk de blankste, maar volgensmij ben je straks thuis de buinste ;)

-xxx- Je zusje

• 06 November 2007 - 11:43

Markie:

hee Esther,

Ik had eigenlijk nog nauwelijks je site bekeken maar heb gister de hele avond besteed aan het lezen ervan. Wat een toffe verhalen zeg!!! Je maakt wel echt enorm veel mee daar! Is toch wel weer compleet anders dan mijn tripje naar de USA. Als ik al je verhalen zo lees dan komen bij mij de kriebels om te reizen ook weer boven! Hee blijf ervan genieten en blijf ook vooral je site updaten zodat we hier lekker mee kunnen genieten. Zet hem op daar!

groeten
    je neefje