Nog 3 weekjes!
Blijf op de hoogte en volg Esther
23 November 2007 | Ghana, Tamale
Hoe is het met jullie? Is het nog steeds zo koud & stormachtig? En eh, wanneer begint de elfstedentocht? ;)
Met mij gaat het -uiteraard- nog steeds goed. Erg goed kan ik wel zeggen, want ik ben ook weer helemaal genezen van de malaria. Het duurde toch langer dan ik verwacht had, ik voelde me nog dagen erg moe en energieloos. Maar das nu allemaal gelukkig over (even afkloppen, want ehh.. je hebt 't zo weer te pakken!).
Afrika, droog en stoffig. Dat is toch het beeld dat jullie erbij hebben!? Nou, tot-nu-toe was het nog heerlijk groen, soms vielen er nog wat dikke druppen regen en met name in het Noorden van Ghana was geen enkele sprake van een tekort aan water (daar vaarden ze tot kort nog in reddingsboten rond :)). Maar nu.. de laatste 2 weken komt daar duidelijk een verandering in. De grote, groene bladeren van de bomen beginnen een droge, bruine kleur te vertonen en vallen in grote aantallen van de bomen. Het lijkt wel herfst! Ook de wind laat zich vaker (en sterker!) zien, zodat het zand -wat alsmaar droger wordt- en stof heerlijk door je pasgewassen haren waait als je op je fietsje zit. Maar erger nog.. het water raakt op. Dit keer is het echt ernst!! Normaal gesproken gaan de waterleidingen elk weekend een paar uur open, zodat alle voorraadtonnen gevuld kunnen worden. De afgelopen 2 keer is dat niet gebeurd, dus dinsdag heb ik met de laatste kostbare waterdruppels een bad genomen. Pa Babyface liet er geen gras over groeien en liet direct weer een giertankje water aanrukken. Maarrr.. ook het water van de giertank leverancier is nu op, dus vanaf deze week is het op=op. Het water wordt met alle macht gerecycled, wat ik over heb van m'n kleding wassen, daar gaat de ander weer een douche van nemen. Tja, je moet creatief zijn in moeilijke tijden he. Als dit keer het water weer op is, moet zelfs ik mijlenver lopen met 'n loodzware ton op m'n hoofd om ergens (25 km verderop) water uit een put te takelen. En daar heb ik nou niet zo'n zin in. Op sommige gebieden kun je maar beter niet integreren ;)
Afgelopen week zijn er 2 nieuwe kindjes bijgekomen in het weeshuis. Een babietje van nog maar 2 weken (!) oud, waarvan de moeder overleden is en de vader niet in staat is om alleen voor het kindje te zorgen. Zo'n klein hummeltje, zich nog van geen kwaad bewust (gelukkig maar..). De ander is een jongentje van zo'n 1,5 jaar oud die achterop bij z'n pa op de scooter werd afgeleverd. Alsof hij een pakketje wegbracht i.p.v. zijn bloedeigen kind. Afschuwelijk om te zien. Het jongentje liep helemaal verward en met betraande oogjes rond. Waarschijnlijk was hij nog nooit echt in contact geweest met blanken en nu werd hij opeens door allemaal van die enge witte wezen opgepakt. Het is moeilijk te begrijpen dat mensen hun kind daar achterlaten, maar soms is het voor een kind in een land als Ghana toch echt beter dan thuis verwaarloosd te worden.
Ik ga ze echt vreselijk missen, al die lieve zwarte schatjes! Ik heb al gevraagd aan 'Aunty Mary' (de 'moeder' van de kids, ze woont ook in het weeshuis) of ik er eentje mocht meenemen. Voorwaarde: minimale leeftijd 25, status: getrouwd. Misschien over 'n paar jaartjes :P
Soms heb ik het gevoel dat ik grappige en typisch Ghaneze dingetjes niet eens meer vertel, omdat ik er zelf al zo aan gewend ben geraakt. Ik ben er nu trouwens ook achter gekomen waarom ze altijd overal bevestigend op antwoorden, haha! Ik dacht al; waarom zeggen ze altijd 'yes' en nooit eens 'nee' op een vraag. Als ik in Nederland zou vragen: ,,Je bent dus niet te laat thuisgekomen?'', dan zouden wij zeggen: 'nee'. Maar hier bevestigen ze jouw zin (zoals het misschien juist wel moet) en antwoorden ze dus met 'yes'. Het duurde ff, maar het komt wel! Yes is dus gewoon No. Maar.. No geen Yes. Snap je het nog?!
Over 3 weekjes is het dus echt voorbij. Het dringt nog niet door tot m'n hersenen, maar das misschien maar goed ook. Aan de ene kant erg jammer; het leventje hier is zooo heerlijk en relaxed. Aan de andere kant; ik begin m'n Oostenrijkse studentje ook wel steeds meer te missen hoor. En de rest natuurlijk :P
Oja, ik heb nu ook Afrikaanse dansles (of Ghaneze). Of had ik dat al verteld?! Hmm.. Het is iig superleuk en heel snel te leren! Ik en nog wat meiden hebben les van een jonge, ritmische man, die ons in rap tempo de passen aanleert. Pfff, het valt niet mee om in deze temperatuur te dansen, maar het is de liters zweet die je kwijtraakt zeker wel waard! Heeel misschien zet ik 't filmpje van m'n danskunsten nog wel op deze site. ;)
Tja, dat was eigenlijk hetgeen wat ik te vertellen heb. Ik vind het erg leuk om steeds te lezen wat jullie uitspoken in Nederland. Geniet van het weekend en tot de volgende X!
Veel liefs,
Esther
23 November 2007 - 18:16
Joel:
Heeee Esther, met de kou valt het nu wel mee hoor, en met de wind ook wel ;-)
Leuk om alles te lezen. Ook beter dat je verlost bent van die Malaria zeg, hoe voelt zoiets nou aan? Niet prettig iig...
Veel plezier nog en veel water drinken he!
X joel -
23 November 2007 - 20:47
Anneke:
hallo esther
als ik die geweldige verhalen van je lees weet ik bijna niet wat ik terug moet schrijven.geniet nog van alles!
groetjes anneke -
24 November 2007 - 09:36
Dianne:
Hé Es,
Drie weekjes nog maar? De tijd vliegt echt om hè?!
Heb je ook nog heimwee gehad naar Nederland, of helemaal niet?
Als ik lees wat je allemaal meemaakt, lijkt het me echt super en relaxed. Dan mag je in Nederland wel weer wennen en krijg je hier vast heimwee naar Ghana!
Hier gaat het drukke en gesjeesde leven gewoon door. Werk weekend werk weekend... En binnenkort sinterklaas natuurlijk. De lootjes hebben we al getrokken. En ik ben al druk aan het denken voor het maken van een surprise.
Geniet er maar enorm van de laatste drie weken, want die zullen wel omvliegen!
Heel veel liefs Dianne -
24 November 2007 - 13:21
Pau:
Heeej Es,
Ik moet elke keer weer zo lachen om jou verhalen, zie alles zo voor me!
Een baby van twee weken..pfff! Dat is toch echt wel heel erg zeg! Wel lief om te zien lijkt me.
Hier gaat alles z'n gangetje, ik moet straks de winkel alweer versieren voor kerst (!)
Wel weer een heel gezellig sfeertje vind ik.
Veel plezier nog de laatste weekjes!!
Liefs Paulien
24 November 2007 - 20:27
Roel En Bertha:
Hoi Esther,
Lijkt ons echt lastig om ziek te zijn daar!! Gelukkig dat dat weer voorbij is.
Wat heb je veel gezien daar.
En die botsing met dat varken brrr..!
Geniet van de laatste weken daar, de tijd gaat zo snel, voor je het weet zit je weer in ons kikkerlandje (of tussen de oosterijkse bergen;-).
Groetjes van Roel en Bertha & kids
25 November 2007 - 09:28
Bettie:
Ha die Ezzie, we genieten echt van je verhalen!!!! Gisterenavond hebben we het nog over je gehad, dat de tijd zo snel gaat.......Wij zitten inmiddels tot de nok toe vol bij 1048, net als vorig jaar! De balans hebben we achter de rug, maar of het resultaat goed is, is afwachten, dan doen we het in januari wel weer over, kun jij ook een handje helpen,toch?
Fijne weken nog in Ghana, doe wel voorzichtig aan en als je naar Oostenrijk gaat heel veel liefde, dikke kus, Bettie -
25 November 2007 - 14:15
Pa&ma:
Hallo Esther,
Wees maar lief voor die kleine baby en die andere kindertjes nu kun je het nog doen!!!
Is Sinterklaas al langs geweest?
Hier schijnt de zon nu, dezelfde zon waar jij naar kijkt....!
Veel liefs uit Emmen.
25 November 2007 - 15:04
Irene:
Hi Esther!!
Ik moet natuurlijk ook maar eens een keer een bericht achter laten, komt er steeds niet van...
Ontzettend leuk om je verhalen te lezen!! De tijd gaat wel snel voorbij hè? Leuk dat je een kaartje had gestuurd naar TP!!! Drukke boel daar; sinterklaas, kerst, balans, metershoge pallets, zeurende klanten, kruidvat paar dagen dicht door verbouwing, etc. Verder prima! Hihi!
Arjen heeft ondertussen trouwens een baan! Hij werkt morgen voor het laatst bij TP. Ik nog steeds aan het solliciteren. Op't moment loopt er weer wat, dus nog even afwachten.
Heel veel plezier en succes nog de laatste periode daar! Geniet ervan!
Liefs Irene. -
26 November 2007 - 08:13
Tineke Verhoeff:
hellow! fijn dat je je weer beter voelt. apart om mee te maken dat het water op raakt zeg. hoop dat je niet te dorstig word :-)
knap dat je erachter gekomen bent dat yes ook no kan betekenen. ik kan me voor stellen dat het heel dom overkomt.. hihi..maar idd, misschien zijn wij wel dom. nee + nee is tenslotte ja .
bij ons word deze week een enorme lading gipsplaten geleverd, dus we gaan de boel boven dicht knallen. hoop dat we voor de kerstvakantie de boel dicht hebben! (volgens mij heb ik nu een x een reële deadline in mijn hoofd:-) )heerlijk. het word nog steeds erg mooi. hebben laatst even 6000 kilo puin uit de tuin weggebracht, dus we kunnen nu weer een beetje genieten van het landje achter het huisje :-)
je gaat lekker straks door naar oostenrijk he? gezellig samen kerst vieren. erg goed idee!
geniet van je laatste weekjes. gaat snel zeg!
tot later.
x 10 -
26 November 2007 - 09:23
Hoi Meid,:
Fijn dat je je weer fit voelt,kan je je nog even goed inzetten voor je werk! Succes met alles wat je moet doen! Hier is alles ok, Daphne loopt al de hele ochtend in een pietenpakje rond, samen met haar vriendinnetje.lieieieieieief!!!!! Ja, we zijn er weer helemaal klaar voor om de man met de baard te ontvangen!
Fijne week maar weer en veel liefs van Margreet -
26 November 2007 - 20:32
Schoonma Eef:
Hoi Esther alweer heel wat beleefd, we zullen je verhalen missen, je moet ze maar in boekvorm uitgeven met foto's erbij, dan kunnen we met je mondelinge verhalen erbij heel wat uurtjes doorbrengen. Lijkt me super gezellig als jullie weer in Nederland zijn. Het zal wel stoeien worden wie z'n verhaal het eerst kan vertellen.Hans of jij.
Liefs vanuit het mooie Vechtdal. -
27 November 2007 - 18:37
Marieke En Jacco:
He es,
fijn dat je weer helemaal beter bent, enne niet weer ziek worden hoor! Raar idee of niet dat het er al bijna weer opzit voor jou. Je hebt gelukkig nog wel een leuk vooruitzicht, lekker naar Hans toe! Oefen je duits maar vast, Hans is zo langzamerhand volgens ons al zo ingeburgerd dat hij vast duits tegen je gaat praten haha (mein liebling, schatze enz) Geef die hele kleine kindjes maar een hele dikke knuffel van ons!! Superleuk zeg die afrikaanse danslessen, ben heel benieuwd, geef maar een showtje als je weer terug bent! Hier is alles ok. Jacco en ik zijn net een weekend naar Milaan geweest met vrienden, zonder kids voor de eerste keer!! Het was helemaal super, maar het was ook weer heerlijk om onze schatjes weer terug te zien!!
dikke kus van levi en zoe
liefs Jacco en Marieke -
27 November 2007 - 19:39
Gerdien:
nou, ik heb toch liever echte sneeuw, dan gezandstraald te worden :S.
opzich is het natuurlijk ook weer een enorme ervaring om mee te maken, waar veel afrikanen in andere landen mee te maken hebben. 25 km. lopen naar de dichtbijzijnste waterput. maarja er is ook een andere kant. ik hoop wel dat je niet helemaal uit gedroogd thuis komt :S maar aan de ander kant, kom je dan wel in nederland, water geen gebrek!.
take care,
groetjes gerdien