Still alive!
Blijf op de hoogte en volg Esther
04 Oktober 2007 | Ghana, Tamale
Het leventje hier is zoooo relaxed!! Echt, ik had me het rustig voorgesteld, maar het is nog veeeel rustiger in 't echie! Zo ben ik nog steeds niet aan het werk geweest, want de voorbereidingen zijn over zoveel dagen verspreid, dat ik pas maandag (als het meezit) kan beginnen. Haha, de mensen hier werken zo verschrikkelijk langzaam! Een verslagje maken op de pc, wat wij in 2 uur tijd zouden doen, daar doen ze hier minstens 2 dagen over! Meer dan 4 a 5 uur per dag hoef je hier niet te werken, want das echt niet normaal. Maar goed, je moet er ook rekening mee houden dat de gemiddelde temperatuur 37 graden is en dat veel inspanning leveren dus errug veel energie kost. Dus ehm, wat ik tot nu toe heb gedaan? Nou, veel rondgelopen in de stad. Er valt hier zoveel te zien, dat je je hier met gemak een week vermaakt als je alleen al op een krukje langs de kant van de weg gaat zitten.
Mijn gemiddelde dag ziet er tot-nu-toe als volgt uit:
's Morgens rond 7 uur sta ik op, als laatste van de familie (de rest staat tussen 5 en 6 op, maar das wel erg vroeg vind ik). En dat terwijl ze 's nachts ook nog uit bed moeten om te eten.. Je hoort hier trouwens iedere nacht rond 3 uur de lokroep van de moskee, oehwahahahaowoehhh schalt er dan door de straten. Dus elke nacht ben ik minstens 1 keer wakker ;)
Fris & fruitig gedouched neem ik dan m'n ontbijt, wat tegenwoordig bestaat uit zoet brood met jam. Ik heb m'n gastmoeder weten te overtuigen dat een gebakken ei als ontbijt echt niet goed is voor m'n maag (en dat begreep ze gelukkig wel). Meestal ontbijt ik alleen op m'n kamer omdat de rest moet vasten ivm ramadan.
Na 't ontbijt ga ik even met m'n gastmoeder kletsen, die meestal met de baby of andere buurvrouwen in de kamer op de grond zit (tv te kijken of kletsen). Ze vindt het heel leuk dat ik er ben en wil alles weten over Nederland. Zelf is ze juf en geeft les op een schooltje naast ons huis. Officieel moet ze om 8 uur beginnen, maar meestal gaat ze pas tegen half 9 of zelfs 9 uur (!!) die kant op. De hele klas zit dan al bijna een uur op haar te wachten ;) Soms is het zelfs zo erg dat er een kind naar ons huis komt om ' juf' op te halen, haha. Ze knoopt de baby achter op haar rug, die gaat gewoon mee naar school en wordt ergens in een hoekje te slapen gelegd.
Tegen negenen stap ik op m'n fietsje om door het mulle zand, half door stuiken, half door kuilen, naar de verharde weg te komen. Terwijl ik me moet concentreren om de kippen, geiten en vrouwen met bagage op hun hoofd op de weg te ontwijken, roepen de zwarte kindjes naar mij; 'Hello, hello'. Vooral kleine kinderen vinden witte mensen heel interessant, dus die zijn erg enthousiast.
De ontmoetingsplek voor 'the whites' is 'The Sprankles', een restaurant die als een van de weinigen in de stad voedsel serveert dat geschikt is voor het spijsverteringsstelsel van blanken. Daar zitten we tussen de middag dan ook regelmatig. Gezellig eten, elkaars gastfamilie en werkplek uitgebreid bespreken en gewoon heerlijk even in de schaduw hangen. Want warrrm dat het hier is!! Tsss, soms is het echt niet uit te houden. Een zonnesteek heb je zo te pakken.
Na een dagje stad fiets ik dan rond 5 uur weer richting m'n hutje. Das precies de tijd dat iedereen die op de markt werkt (en dat is maar liefst 80 procent) zich ook weer richting huis begeeft. Het is dan verschrikkelijk druk op de weg! Das op zich geen punt, maar omdat er geen verkeersregels zijn en kippen, geiten en koeien ook deelnemen aan het verkeer (en ook nog eens voorrang krijgen) kun je voorstellen dat het een chaos is. Maar wel supertof om mee te maken ;)
Thuis aangekomen zit de hele familie gezellig te kokerellen op het erf. Potten en pakken met een apart ruikende vloeistof staan te borrelen op wat kooltjes. Hmmm.. Gezellig schuif ik aan op een klein houten krukje en vertel wat ik uitgespookt heb. Baby Zensitha (of zoiets..) moet nog steeds huilen als ik te dicht bij haar in de buurt kom. Ik hoop dat ik haar nog wel eens kan vasthouden, ze is om op te vreten! Ze is trouwens 8 maanden, maar ze lijkt veel jonger. Omdat ze constant bij haar moeder op de rug hangt, wordt ze volgens mij veel te weinig gestimuleerd in haar ontwikkeling (jaja, dat weet ik als pscyh ;) ).Ze speelt helemaal niet met speelgoed en ziet er redelijk passief uit. Maar goed, dat hoort hier natuurlijk zo.
Het eten hier is..tja hoe zal ik het noemen. Apart, maar soms best te doen. Vaak krijg ik nu nog ander eten dan de rest (spagetti, rijst), omdat ze bang zijn dat ik het niet lust. Maar ik wil 't graag proberen, die lekkere rijstbal in smurriesoep , die je zo lekker met je handen opeet. Of soort pap met een kleurloos sausje eroverheen. Misschien is 't wel heeeerlijk. You never know!
's Avonds zitten de jongsten en moeder voor de tv. Oja, ik ben vergeten te vermelden dat pa Baby Face (zo heet de familie) door de week ergens anders werkt en alleen in 't weekend thuis is. Rond een uur of 7 wordt de kleding verwisseld voor gewaden en worden de hoofddoeken omgebonden. De oudste vrouwen gaan dan bidden. Zit je lekker tv te kijken, wordt er opeens een matje voor de tv uitgerold waar iemand allerlei strek-en-rek oefeningen op gaat doen (bidden). Haha, wel apart hoor, misschien ga ik 't ook wel eens proberen :P
M'n gastmoeder en de kinderen vinden het gezellig om 'avonds over vanalles te kletsen, maar soms lees ik ook gewoon heerlijk een boek. Dianne, nogmaals bedankt voor je boeken, ze zijn leuk!
Rond 8 uur beginnen er her en der mensen in de woonkamer in slaap te vallen. Ze leggen een kleedje over zich heen en blijven zo de hele nacht op de grond of bank slapen. En dat terwijl ze ook gewoon een bed hebben.. Vaak ga ik dan nog met de 2 oudste jongens (18 en 19 jaar) buiten zitten kletsen over vanalles en nog wat. Erg leuk, want zo leer je ze veel beter kenen. En zij vinden het heel interessant om dingen te horen over ' Holland'.
Het hoogtepunt van de dag is als ik nog snel fftjes een belletje doe met Hans in Oostenrijk (he schat?!). Leuk om te horen dat je het daar ook zo naar je zin hebt.
Hmm, ik heb nog zoooveel meer te vertellen, maar ik denk dat het voor nu wel weer welletjes is.
Bert, het is nog niet gelukt om fotootjes op de pc te zetten, but I'll try again!
Andreetje, je hebt gelijk, iedereen hier wil met me trouwen, whaha. Maar waarom zou dat nou zijn he.. ;)
Succes met jullie Hollandse dingetjes en ik hoor 't allemaal wel.
Veel liefs Esther
04 Oktober 2007 - 15:26
Hennie:
Zo zo, wat een belevenissen alweer. Leuk om te horen hoor! ben toch wel jaloers...
Zou wat zijn als de kinderen naar mijn huis kwamen om mij als juf zijnde op de halen haha;). Zie het al helemaal voor me!! Echt grappig!
Meid, geniet er maar lekker van en ik zit alweer met smart op je nieuwe verhalen te wachten!
liefs,
Hennie. -
04 Oktober 2007 - 15:38
Bernadet:
Woow wat anders is het daar! Kunnen die mensen gewoon in de kamer slapen? Je moet maar is goed kijken hoe mama baby face :P die gerechten maakt, dan kun je ze hier nog is een keer voorschotelen,, ( als het smaakt natuurlijk ) is het ook een leuke groep nederlanders? Het lijkt me allemaal een leuke belevenis! Mama en ik zaten laatst al te fanteseren hoe je door het muffe zand fietste.. hihi.. lopen er geen giraffen daar? Niet over de weg denk ik hé :) Doei!! -xxx- -
04 Oktober 2007 - 15:45
Minke:
Hee Esther, ik zie je al helemaal voor me daar met je knalblonde haar tussen de afro-kapsels:) Je schrijft echt superleuk, kan er zo een goede voorstelling van maken hoe je je dagen beleeft! Succes met alles he, xx minke -
04 Oktober 2007 - 16:35
Hansiee:
Haha briljant verhaal Essie. Top. Ik geniet helemaal mee.
doeii -
04 Oktober 2007 - 16:44
Tante Jennie:
Hoi Esther,
Volgens mij kan je je daar lekker leren onthaasten, wat wel eens goed is op zijn tijd. Ook geniet je daar ontzettend van alles, leuk hoor en die kleine schattige baby, ik kan me helemaal in je verplaatsen. Met het eten gaat het allemaal wat beter, gelukkig maar. Tja, dat verkeer moet je maar aan wennen denk ik, krijg je een kip onder de fiets, heb je sávonds kip te eten.
Boeiend om je verhalen te lezen, we wachten weer op de volgende.
Hart.gr vanaf de Hazelaarlaan -
04 Oktober 2007 - 17:27
Paulien:
Hoi Es,
Ik moet erg lachen om je verhaal!Ik kan me er wel een beetje een voorstelling van maken als ik aan Kenia denk, maar dit zal wel heel anders zijn. Je leert nu echt de cultuur goed kennen. (alles op z'n afrikaans, hihi pollé pollé)
Het lijkt me heel relax om een juf daar te zijn...héérlijk (als ze er nog één nodig hebben...;) )
Vind het leuk om je verhalen te lezen en hoop dat je snel aan het werk kunt.
Doe de groetjes aan fam. Baby face!
Kus Paulien -
04 Oktober 2007 - 19:21
Sharon:
heey esther
leuk verhaal hoor...
leuk dat je het naar je zin hebt daar.
heb je de baby al kunnen vast houden:P
veel plezier verder
-xx- je nichtje sharon -
04 Oktober 2007 - 20:14
Pa&Ma:
Echt leuk die belevenissen; lijkt mij ook wel wat zo tussen de kippen te fietsen,kun je er niet een paar meenemen om hier het Afrikaanse ras voort te zetten?!
Fijn dat het zo goed gaat!
Liefs papa-mama -
04 Oktober 2007 - 21:43
Mark:
Heey Esther,
Wat een super avontuur; tof zeg !!
Geniet ervan.
Ciao
Mark -
05 Oktober 2007 - 18:01
Rominca:
Hoi Esther,
Zo te lezen kijk jij je ogen dus uit! Leuk om je verhalen te lezen. Ze geven een goede indruk van wat je allemaal meemaakt. Ik zie het al helemaal voor me. ;-)
Groetjes, Rominca. -
06 Oktober 2007 - 20:51
Mama:
Wat leuk die foto's!!!Wat een schattige kindertjes!!Zo hebben we een goed beeld hoe het er daar uit ziet.Liefs van ons. -
07 Oktober 2007 - 11:46
A.,J.,H. Admiraal:
Eyz Esther!
Wat super leuk om je verhaal te horen! Erg leuk om te horen dat je het zo naar je zin hebt! Het zal wel een gigantische cultuurshock geweest zijn voor je.. Wel lekker dat alles daar nét eventjes wat relaxter gaat :P, is makkelijker aanpassen aan de cultuur zekers!
Geniet ervan, tot je volgend verhaal!
Greetz,
Anneke, Jolanda en Heleen Admiraal -
08 Oktober 2007 - 22:34
LIEN :
Hallo Esssie.Wat fijn dat je het naar je zin hebt.Knuffel Lien -
09 Oktober 2007 - 07:45
Dianne:
Hé Es,
Wat beleef je veel! De foto's zijn ook erg leuk... De cultuur is echt totaal anders hè?!
Ben je al aan het werk geweest? Of laat dat nog steeds op zich wachten ;-)?
Geniet maar lekker van het relaxe leven daar.
Liefs Dianne -
09 Oktober 2007 - 11:47
Bettie:
Ha die Esther,
Jeeeetje wat maak jij wat mee zeg!!!!Fijn te horen dat je er van geniet.Leuke foto's trouwens! Geen last van je darmen?Anders sturen we je nog even wat, we hebben genoeg te koop bij de Trekpleister! 1048 draait gewoon door, zelfs zonder jou..... We hebben nog steeds geen Fm, maar dat zal wel binnen 2 weken rond zijn, Arno wil niet, maar wordt onder druk gezet, zodat hij wel moet!!! Je krijgt de groeten van ons allen, geniet er van daar in het donker Afrika.Je moet wel erg opvallen daar met je blonde koppie. Veel plezier meid en een dikke knuffel, Bettie