Hoog bezoek!

Blijf op de hoogte en volg Esther

07 November 2007 | Ghana, Tamale

Hey herfstgangers!

Elke keer als ik op een gammel stoeltje onder het genot van de ventilator in 't internetcafe zit denk ik; zal ik de volgende keer nog wel iets te vertellen hebben voor op m'n site?! Maar toch beleef ik elke week weer zoveel, dat ik de helft alweer vergeten ben nu in hier weer zit te tikken. Tja, waar zal ik dit keer eens beginnen..

Gister begon goed; pa Babyface wilde me meenemen uit lunchen. Dus stapten we samen in de auto met heeerlijk koele airco (erg luxe) en reden naar een restaurantje in de stad waar ik naar keuze iets mocht bestellen. Hmmm, dat liet ik me geen twee keer zeggen natuurlijk! Spagetti met groenten werd het, aangezien m'n groentengehalte de afgelopen weken is blijven steken op 1 klein groen versnipperd pepertje per dag. Ik weet niet of ze nou echt zo rijk zijn bij mij thuis (want Ghanezen kunnen zich echt geen restaurantmaaltijden veroorloven), of dat pa Babyface zoiets wil suggereren naar mij toe, maar het smaakte in iedergeval verrukkelijk. Op zo'n maaltijd kan ik weer een hele week teren. Heerlijk.

Maar het mooiste van die dag moet nog komen. Die middag ging ik werken in het kindertehuis. Normaal gesproken zijn de dagen daar redelijk standaard, maar nu was iedereen in rep en roer. Er was hoog bezoek op komst!
Maar liefs negen ministers zouden een bezoek brengen aan het kindertehuis en dat al over 2 uurtjes! Ik stond aan de grond genageld van verbazing; de zuster, die normaal alleen maar liggen te slapen en geen poot uitsteken, renden vandaag als opgejaagde kippen rond! Bedjes werden verschoond met de mooiste en nieuwste lakentjes, de knuffels -waar normaal niet mee gespeeld mag worden, omdat ze te 'mooi' zijn- werden uit de kast getrokken en de kinderen moesten allemaal opnieuw aangekleed worden. Ze kregen zelfs pampers voor, waar ze normaal fel op tegen zijn! Overal werden kleedjes op de tafels gelegd, het leek opeens wel een ander tehuis. De kinderen waren er ook stil van.. Zo kan het dus ook. Ik vind het echt jammer dat ze er normaal niet zoveel werk van maken en de kantjes er vanaf lopen. Iets meer aandacht en zorg kan de kinderen al zoveel goed doen.

Na 2 uur voorbereiding kwam de delegatie dan eindelijk binnen.. Voordat ik ze goed en wel gezien had stonden ze ook alweer buiten! Een bliksembezoek noem je dat he ;) Haha, hadden we daar al die moeite voor gedaan.

Zaterdagavond werd het nieuwe voetbalstadion van Tamale geopend. Een imposant, maagdelijk wit gebouw, die hoog boven alle krotjeswoningen van de wijk uittorent. Alleen op deze dag mocht iedereen gratis een kijkje komen nemen. Omdat de Ghanezen een normale ticket voor een wedstrijd natuurlijk nooit kunnen betalen, kwam de hele stad massaal op de uitnodiging af. Iedereen wilde naar zo snel mogelijk naar binnen, de mensen renden als opgefokte koeien richting het stadion. De entree was erg smal, ik snap nog steeds niet dat ik daar naar binnen ben gegaan, want iedereen duwde en trok alsof er binnen gratis goud te halen was. Mensen vielen op de grond en werden onder de voet gelopen. Echt verschrikkelijk! Uiteindelijk zijn Gardafi (m'n gastbroer) en ik met veel moeite binnen gekomen (er niet bij stilgestaan dat we ook weer naar buiten moesten, hmm).
De wedstrijd was wel lachen! Ik zat als enorrme voetbalfan als een van de weinige meisjes tussen duizenden mannen ;) Overal liepen fotografen rond die dit speciale moment vastlegden op de gevoelige plaat. Het stadion is speciaal gebouwd voor de 'African Cup' die is 2008 in Ghana wordt gehouden. Trots dat de Ghanezen daar op zijn! Zonder al te veel kleerscheuren stond ik redelijk snel weer buiten. Het stomme is wel dat de Ghaneze mannen handig gebruik maken van de drukte om eens lekker in m'n k#nt te knijpen. Grrr!
Gardafi verloor een sandaal in de drukte en hij was niet de enige; overal liepen mensen met maar 1 schoen aan, vluchtig op zoek naar de andere. Haha, als ze nou gewoon wat rustiger door de entree lopen, dan is er niets aan de hand. Sommige dingen hier begrijp ik nog steeds niet hoor.. :)

Waar ik nog steeds niet aan kan wennen, is de grote chaos in het verkeer! Ik snap echt niet dat ze niet eens beginnen met 't geven verkeerslessen, want het is niet alleen chaotisch, maar ook levensgevaarlijk! Ik heb al 10 bijna-aanrijdingen gehad en ben al 22 keer bijna geschept door een auto/motor. Als je normaal gesproken van de grote weg afslaat, kijk je even naast je of er niemand op het fietspad rijdt. Ach, waarom zou je dat doen, is hier de gedachte, gewoon toeteren en hard doorrijden, dat gaat het snelste. En als je bij een rotonde komt en je hebt geen zin om de hele ronde te maken, dan rijd je toch gewoon de andere kant op!? Pfff, zoals je hoort leidt het bij mij menig keer tot grote frustraties ;)

Gelukkig zijn er ook talloze dingen waar ik hartelijk om kan lachen. De humor hier is bijvoorbeeld zo totaal anders dan de humor van de gemiddelde Nederlander. Vertellen ze met een big smile een -voor hun heeeel leuke- grap, zit er niet eens een clou in! Zelf liggen ze helemaal dubbel en ik lach vervolgens weer om hun humor zonder humor ;)
Wat ook kenmerkend is, is dat mensen altijd bevestigend antwoorden op je vragen. Als je iemand vraagt; ,gaat het vanavond regenen?', is het antwoord vol overgave; JA. Als je vervolgens doorvraagt:,dus het blijft dan droog vanavond?' knikken ze weer overtuigend; JA. Soms heb ik het idee dat ze niet alles in het engels begrijpen. Dat leidt nog wel eens tot misverstanden. M'n gastmoeder geeft me elke ochtend een mok kokend water voor de thee, maar op een ochtend was ze aan de late kant en moest ik eigenlijk al weg. Dus ik zei; ,Ik hoef vandaag geen thee hoor, want ik moet nu weg en het veel te heet om het direct op te drinken'. Sindsdien komt ze elke ochtend met een mok lauw water aan ;) Er is niets lekkerder dan een kop lauwe thee in de vroege ochtendstond. Haha, ik kan haar nu niet meer aan het verstand brengen dat ik toch liever heet water heb..

M'n biologische ritme doet hard z'n best om zich weer aan te passen aan de vertrouwde Nederlandse tijd; ik ga steeds later slapen en sta ook steeds later op (raar he, dat gaat vanzelf!). Ik steek nu wel steeds meer af bij de rest van het gezin; m'n ma staat elke dag vroeger op. Vandaag was ze al om 4.20 uur bezig het ontbijt te koken. Pfff, volgens mij had ze de klok nog niet op de wintertijd gezet ;)
De laatste tijd ga ik 's avonds regelmatig met Wakyl & Gardafi mais roosteren op de bbq. Hmm, das zoo lekker! Vanmiddag ga ik ff een duik nemen in het zwembad. Laatst hing de halve stad in het zwembad rond. En ik maar denken dat er alleen blanken kwamen. Opvallend was wel dat de 'zwarte' bezoekers zich allemaal bevonden in het ondiepe gedeelte van het zwembad of dat ze als zuignapjes aan de kant -in het diepe gedeelte- vastgezogen zaten. Soms dreef er een volwassen bonenstaak met zwembandjes langs. Geen gezicht, haha! Blijkbaar kan niemand hier zwemmen, Misschien kunnen ze naast verkeerslessen dan ook zwemlessen gaan geven. Ideetje!?

Aankomend weekend ga ik met wat luitjes naar Mole National Park. Het grootste natuurgebied in Ghana, waar zelfs nog wat wilde animals verstopt schijnen te zitten. We'll see. Ik heb er wel zin in, eventjes genieten buiten de drukte van de stad.

Toffe reacties op de site wederom! Ik geniet er erg van. Ik hoorde dat er herfststormen in aankomst zijn in Nederland. Dat wordt lekker uitwaaien! Geniet ervan zou ik zeggen, stiekem snak ik ook wel eens naar wat verkoeling in deze tergende hitte ;)

Heel veel liefs,

Esther

• 07 November 2007 - 13:50

Margreet:

Hee Esthertje!
    Wat leuk om weer een reisverslag van je te lezen!
    Dat jij het zo lang zonder verse groente moet doen lijkt me wel lastig voor je, gelukkig smaakte de spaghetti met groente je goed.Wat jammer zeg, dat ze in het kindertehuis vanwege hoog bezoek ineens alles spik en span willen hebben, en het er normaal gesproken heel anders uitziet... Zelfs met de knuffels mogen ze niet spelen, echt zielig....Maar dat kan je denk ik niet veranderen.
    Het weer wordt inderdaad steeds herfstachtiger, de open haard verwarmt ons elke dag, jij kunt je dat vast niet voorstellen !
    Nou, tot de volgende keer maar weer, liefs van Luco, Margreet, Simon en Daphne

• 07 November 2007 - 15:11

Hoi Esther,:

Weer erg leuk om je belevenissen te lezen.Je kunt de mensen daar nog heel wat leren,als ze willen. Wat een "kouwe drukte" zeg om die ministers, je zult die verzorgsters toch....

Wat wordt je lekker verwend door je gastgezin, heerlijk.

Het is hier inderdaad echt herfst,
    de blaadjes vallen en het regent...

Veel plezier verder en tot de volgende keer.

Groetjes oom Jan & tante Jennie
    Hazelaarl.

• 07 November 2007 - 21:39

Anna Plenter.:

Hoi Esther,
    Ik heb je laatste verslag gelezen,erg
    indrukwekkend.
    Morgen ga ik met je moeder weer trimmen
    en bijkletsen in het prachtige herfstbos
    Groet'n Anna.

• 08 November 2007 - 09:10

Sharon:

heeyy esther...

leuk verhaal hoor.
    remy is vandaag jarig hij is 4 geworden.
    ben jij nog een schoen kwijtgeraakt??:P

veel plezier verder.
    -xx- je nichtje

• 08 November 2007 - 20:41

Schoonma Eef:

Nou Esther, dat was weer de moeite waard om te lezen,leuk,nooit geweten dat je dol op voetbal was!! Pas wel op he tussen al die verhitte mannen.
    Liefs.

• 08 November 2007 - 22:27

Herman & Minie:

Mooi verslag. Kun je een adresje voor ons regelen dan komen we langs. Moet wel van alle toeters en bellen zijn voorzien!

Hartelijke groeten,

H&M

• 08 November 2007 - 23:09

Boslanezen:

Hoi Esther,
    Je verhalen worden steeds mooier...onze lachspieren zijn weer helemaal los, vooral hoe je over dat zwembad schrijft!Moeten we nog wat sla sturen?

Knuffel pa & ma.

• 09 November 2007 - 17:57

Henk & Anja:

Hallo Esther,

Je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt. Zo beleef je nog eens wat. Hoe noemen ze jou eigenlijk in het Ghanees? Of heb je nog geen 'nickname'. In Nederland is inmiddels historie geschreven, door de storm hebben ze vannacht voor het eerst de waterkering in Zeeland dichtgezet. Remy is inmiddels 4 jaar geworden. Dus bij ons ook geen pampers meer. Zelfs niet als er hoog bezoek is.Hij mag deze week voor het eerst elke morgen naar school, wat hij eeeerg leuk vind.
    Trouwens, die aktie van die vrouwen, is dat niet een psychologisch vraagstuk, dat ze ineens zo aktief worden? Lijkt mij een mooie uitdaging met jou achtergrond. We zagen op de foto ook dat je inmiddels kennis gemaakt hebt met de krokodillen, of was dit een opgezette, dat hij zo rustig bleef liggen. Leuk om je verhalen en belevenissen te lezen, het ga je goed verder, en we kijken uit naar je volgende verhaal. Als je tenminste dan niet omver gereden bent, of vastzit in een voetbalstadion....

Groetjes Henk & Anja

• 11 November 2007 - 20:56

Klaroen En Annike:

Hoi Esther,
    Wat een leuke website! En wat een toffe ervaring om daar een tijdje te wonen en werkene. Veel succes met het opboksen tegen de luie zusters maar vooral, geniet!

Klaroen, Annike en Floor

• 12 November 2007 - 03:12

Roel&Bertha:

Hey Esther,
    Het blijft erg leuk om je belevenissen te lezen! Volgens ons kun je daar nog wel een jaartje vooruit met het geven van verkeers- en zwemlessen?!
    Geniet van je trip naar Mole National Park!
    En ja...in Nederland zijn de herfsstormen... maar het lijkt ons bést wel lekker die 'tergende' hitte.
    Groetjes van Roel, Bertha & kids

• 12 November 2007 - 04:19

Marieke (vP):

He es,

Hoe is het met je? K heb nu nachtdienst en het is net even rustig dus ik ben weer helemaal bijgelezen! Wat een supertijd heb jij daar! Wat een verhalen, je kan wel een boek beginnen! Wat een ervaringen! Fijn dat je in een leuk gezin woont. Het lijkt me wel heel schrijnend om te zien hoe het er in dat weeshuis aan toe gaat, onvoorstelbaar, ik kan me voorstellen dat je de kindertjes het liefst allemaal mee naar huis zou nemen! Wat een verschil met ons eigen kikkerlandje!

Moslima-tenue staat je goed hoor, haha! Je bent nog niet uitgehuwelijkt voor 50 koeien en 300 kamelen? haha! Dan komen we je halen hoor! He meis geniet maar lekker van je fantastische tijd daar!

liefs Marieke & Jacco
    en een dikke kus van Levi & Zoe!

• 13 November 2007 - 18:53

Opa En Oma:

Hallo Esther,
    Wij zijn op de verjaardag van Roel en Mark en hebben jou foto's bekeken.
    Mooi dat we dat eens zien konden, van dichtbij!! De beste wensen uit Rouveen van opa en oma

• 13 November 2007 - 20:08

Lina Geleynse:

Hallo Essie wat een belevenissen .Wat zal het saai voor je zijn als je weer thuis bent. maar wij missen je wel hoor .knuffel Lien

• 14 November 2007 - 07:39

Tineke Verhoeff:

haai! bedankt voor je kaartje! alles goed verder? hier in deventer is het goed, hebben net een weekje vakantie gehad, lekker aan het klussen geweest en een beetje ziek geweest, dat was wel jammer. dit weekend feestje van mijn vader. je begint zeker nu wel aan het einde van je periode daar te komen of niet? geniet er nog even van. Nederland is maar erg saai en gewoontjes vergeleken met hoe het daar is ;-)
    doei!!

• 15 November 2007 - 17:21

Gerie:

Hai Huisgenootje!
    Eindelijk... Je vermaakt je prima zie ik! Leuk om je verhalen te lezen en je foto's te zien :)
    Mis je wel een beetje hier in huis, als je terugbent zal je eerste maaltijd vol zitten vol met heerlijke groenten!! dikke knuffel, Gerie